در حالی که فقط چند ماه از عرضهی بازی Atelier Ryza 2 سپری شده است، طرفداران مجموعه بازی Atelier دوباره این فرصت را به دست آوردهاند که وارد دنیای آثار این مجموعه شوند. استودیو Gust این بار با عرضهی Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack بستهای کامل و جامع از سه بازی سهگانهی Mysterious ارائه داده است. سهگانهای که مانند هر کدام از سهگانههای دیگر این مجموعه ویژگیهای خاص خودش را دارد، اما در ساختار کلی آن تفاوت عمده و عجیبوغریبی با دیگر آثار Atelier دیده نمیشود که همین موضوع میتواند چشماندازی از آن به طرفداران این مجموعه بدهد.
این بسته بهترتیب سه بازی قدیمی این سری یعنی بازیهای Atelier Sophie، Atelier Firis و Atelier Lydie & Suelle را که همگی زیرمجموعهی سهگانهی Mysterious هستند، در خود جای داده است. تجربهی مجزای هرکدام از این بازیها امکانپذیر است و بهصورت مستقیم دنبالهی داستانی به حساب نمیآیند اما از آنجایی که ارتباطهایی میان آنها پیدا میشود، بازی کردن آنها بهصورت متوالی تجربهی معقولتری را ارائه میکند. ارائهی این کالکشن این فرصت ایجاد کرده که هر سه قسمت را به راحتی روی کنسولهای امروزی تجربه کرد.
به خاطر قدیمیتر بودن این سهگانه، طبیعی است که در جنبههای مختلفی تفاوتهایی نسبت به آثار جدیدتر این مجموعه مثل Atelier Ryza وجود داشته باشد، اما همانطور که اشاره شد، ساختار کلی بازی همان چیزی است که میتوان از سری Atelier انتظار داشت. این یعنی، همچنان بازی بر پایهی کرفتینگ و مکانیک کیمیاگری در بازی بنا شده است و نباید مانند برخی از نقشآفرینیهای ژاپنی معروف به دنبال داستانهای قوی با مضامینی همچون نجات دنیا یا حتی تمرکز زیاد روی مبارزات بگردید. البته، بهصورت مشخص هم مبارابزت در بازی نقش قابلتوجهی دارند و هم داستان تا حدی وظیفهی خود را انجام میدهد اما اینها چیزی نیست که نقطهی قوت خاصی برای مجموعهی Atelier باشند و آن را متمایز کنند.
Atelier Sophie اولین قسمت این سهگانه است که به احتمال زیاد به خاطر گرافیک آن در دید اول متوجه قدیمیتر بودنش خواهید شد. این قسمت ماجرای دختری به نام سوفی را روایت میکند که پس از مرگ مادربزرگش در تلاش است تا کیمیاگری را بیاموزد. آن کلیشهی رایج «فراموشی» در بازیهای نقش آفرینی ژاپنی در اینجا هم وجود دارد، با این تفاوت که این بار این کلیشه به سراغ شخصیت اصلی نرفته و در عوض یک کتاب محرک و سخنگو را که Plachta نام دارد و کیمیاگری میداند، گرفتار کرده است! داستان این قسمت با محوریت کشف این رمز و راز و همچنین یادگیری کیمیاگری توسط سوفی دنبال میشود. نویسندگی و روایت داستان از سطح پایینی برخوردار است و نمیتوان روی جذابیت آن تاکید کرد. حتی ریتم آهستهتر آن هم شدت این موضوع را بیشتر کرده است. با این حال، ماجراجویی سوفی در وهلهی اول میتواند با بعضی از شخصیتهایش بنای نسبتاً مناسبی برای این سهگانه بسازد و علاوه بر آن تاحدی میتواند بازیکنان را به ادامهی اثر و هستهی اصلی آن بکشاند.
اگرچه در Atelier Firis هم تحول عظیمی در داستان بازی ایجاد نمیشود و همچنان نویسندگی و روایت داستانی ابتدایی دیده میشود، اما هسته داستانی و روند آن بهتر شده و جذابیت پیرنگ آن بیشتر نمود پیدا میکند. این پیشرفت واضح وقتی عیانتر میشود که با سوفی، شخصیت اصلی قسمت قبل، در مسیر رویا و خواستهی شخصیت اصلی این قسمت یعنی «فیریس» مواجه میشویم و او را در نقش استاد کیمیاگری «فیریس» میبینیم. این روند در بازی بعدی یعنی Atelier Lydie & Suelle که ماجرای اسرارآمیز دو خواهر دو قلو را دنبال میکند، ادامه دارد. روند جذابیت شخصیتها و این پیوستگی ایجاد شده به واسطهی حضور سوفی تا حدی میتواند کمک میکند. با این وجود، همانطور که گفته شد کلیت داستان هر سه قسمت صرفاً واسطهای است که برای پیشروی بیشتر در بازی و جذب شدن به ویژگی اصلی آن طراحی شده است و اصلاً این توانایی را ندارد که مخاطب را شیفته روایت خود کند. در واقع، قصهی درگیرکنندهای وجود ندارد که بتواند این کار را انجام دهد.
گیمپلی و محوریت اصلی آن یعنی بخش کیمیاگری بازی همچنان جذابترین ویژگی این مجموعه لقب میگیرد و این همان عنصری است که این آثار را خاص میکند. هرچند باطن بخش کیمیاگری در آثار این مجموعه مشابه است اما اگر بهصورت جزئیتر نگاه کنیم، تفاوتهایی در این بخش در این سهگانه و قسمتهای جدیدتر دیده میشود. در این زمینه شاید این سهگانه پیچدگی بیشتری نسبت به رایزا داشته باشد اما این پیچدگی اتفاقا سرگرمکننده و جذاب است و چندان هم گیجکننده نیست. ساخت تجهیزات و چیزهای مختلف از دو جنبه قابل بررسی است. نکتهی اول این است که برای ساخت تجهیزات مرغوبتر و با کارایی بهتر باید مواد اولیه بیشتری را در محیط جمعآوری کنید که این قضیه در افزایش حس جستجو و کاوش در محیط تاثیرگذار است. نکتهی دوم مربوط به بخش کرفتینگ بازی میشود و باید در کارگاه کیمیاگری هرکدام از شخصیتها به ساخت تجهیزات مختلف بپردازید. برای این کار، پس از انتخاب مواد اولیه باید یک بخش دیگر را که حالت پازلگونهی تتریسمانندی دارد، پشت سر بگذارید. این بخش، در چالشپذیری این مکانیک تاثیر مثبتی داشته است. طراحی ساختار کرفتینگ بازی و تناسب آن با دیگر بخشها بسیار سرگرمکننده است و بهخصوص میتواند برای افرادی که به صورت کلی به کرفتینگ در بازیها علاقه دارند، جذاب باشد.
اگرچه ساختار گیمپلی در هر سه قسمت تقریباً مشابه است ولی Atelier Firis تفاوت مهمی با دو اثر دیگر دارد. Atelier Firis اولین قسمت این مجموعه است که دنیایی اپنورلد دارد. این مورد تفاوت بزرگی در فرآیند کاوش و جستجو در محیط و انجام ماموریتهای بازی ایجاد کرده است. از آنجایی که محیطها بسیار بزرگتر شده و حالت اپنورلد پیدا کردهاند، وسایل نقلیهای هم در بازی قرار داده شده است که این کار شما را راحتتر میسازد. با این سیستم شما آزادی بیشتری برای جستجو در محیط و پیدا کردن مواد اولیه مختلف پیدا میکنید. البته، Atelier Lydie & Suelle هم نسبت به Atelier Sophie محیط بزرگتری دارد اما همچنان طراحی جهان آن خطی است.
علاوه بر اپن ورلد بودن Atelier Firis، این قسمت تفاوت دیگری هم با دو قسمت دیگر این سهگانه دارد و آن هم چیزی نیست جز محدودیت زمانی. البته محدودیت زمانی سیستم تازهای در این مجموعه نیست، بلکه بسیاری از قسمتهای قدیمیتر هم آن را داشتهاند. با این حال در این سهگانه فقط Atelier Firis چنین سیستمی را دارد که البته با توجه با ماجرای داستانی آن میتواند منطقی هم باشد. در این قسمت فیریس پس از اینکه به واسطهی ملاقات با سوفی به کیمیاگری علاقهمند میشود، در تلاش است که خود را طی یک سال آماده کند تا در آزمون ویژهی کیمیاگران شرکت کند. به همین خاطر منطق وجود محدودیت زمانی در این قسمت تضادی با ماجرای آن ایجاد نمیکند. با این حال، منطقی است که این تصمیم به خاطر چالشبرانگیزتر کردن بازی انجام شده باشد، اما از آنجایی که این سیستم بسیار بخشنده عمل میکند و فشار خاصی را به وجود نمیآورد، میتوان گفت این چالشپذیری مضاعف حس نمیشود. البته، این قضیه بیش از اینکه صرفاً بد باشد، تناقضی ایجاد میکند. در واقع، نمیتوان بخشنده بودن این سیستم را لزوماً اتفاق بدی دانست، چراکه باعث میشود کمی راحتتر و با خیال آسودهتر وقت خود را در محیط سپری کنید و نگران از دست دادن بعضی قسمتهای آن نباشید.
برخلاف Atelier Ryza که ریتم مبارزات کمی سریعتر و اکشنتر شده است، مبارزات این سه قسمت بهصورت نوبتی طراحی شدهاند. این ساختار بیشتر به قسمتهای قدیمی وفادار مانده و طرفداران بازیهای نوبتی را راضی میکند. با وجودی که این بخش تمرکز اصلی بازی نیست، اما به مرور میتواند جذابیتهای خودش را نشان دهد.
همانطور که از نام بازی Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack مشخص است، نهتنها سه قسمت از این سهگانه را در خود جای داده، بلکه نسخههای ویژهی آنها را در اختیار شما قرار میدهد. این یعنی علاوه بر امکانات اضافی مثل کتاب هنری هرکدام از قسمتها، ویژگیها، ماموریتها و بهبودهایی هم برای هر سه بازی در نظر گرفته شده است. مجموع این ویژگیها باعث شده که این بسته تجربهای کامل را از این سهگانه ارائه دهد. برای مثال، در هر قسمت ماموریتهای اضافه، قابلیت فتومود و چنین ویژگیهایی در نظر گرفته شده است. از نظر گرافیکی، روی پلیاستیشن 4 به جز اندک بهبودهایی چندان تفاوت خاصی دیده نمیشود و گرافیک هر 3 بازی به خصوص در مقایسهی با رایزا 2 کمی قدیمی به نظر میرسند. البته، این در حدی نیست که مانع تجربهی شما از بازی کردن آن شود. در عوض، موسیقیهای بازی همواره بسیار عالی هستند و گاه در میان آنها قطعات فوقالعادهای پیدا میشود. البته، این را هم باید در نظر گرفت که خرید بستهی کامل این سه قسمت ارزان هم نخواهد بود و همین قضیه ممکن است این بسته را برای افرادی که این سه بازی را در گذشته و در زمان عرضهی آنها تجربه کردهاند، کمارزشتر کند.
بازی Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack پستیوبلندیهای سهگانهی Mysterious را همچنان با خود حمل میکند و به پای قسمت جدید این مجموعه یعنی Atelier Ryza 2 نمیرسد اما این کالکشن میتواند برای افرادی که با این مجموعه آشنایی دارند و این سهگانه را تجربه نکردهاند یا اینکه بهصورت کلی به کرفتینگ در بازیها علاقه دارند، گزینهای مناسب و قابلتوجه باشد. به هر حال، این سهگانه هم در راستای دیگر بازیهای این مجموعه در تلاش است که رویای کیمیاگری را از طریق تجربهی یک بازی ویدیویی محقق کند.
امتیاز بازی سنتر - 7
7
امتیاز بازی سنتر
نقاط قوت: یک بستهی کامل و مناسب برای تجربهی سهگانهی Mysterious جذابیت کرفتینگ و سیستم کیمیاگری بازی موسیقیهای عالی بازی نقاط ضعف: روایت ضعیف داستان گرافیک قدیمی و کهنه برای افرادی که بازی را قبلاً انجام دادهاند، چیز خاص جدیدی ندارد این بازی بر اساس نسخه ارسالی سازنده بر روی پلتفرم PS4 بررسی شده است